Beginnen met hardlopen is niet moeilijk, lees deze tips

beginnen met hardlopen

Bijna iedereen kent wel één of meerdere mensen in zijn of haar omgeving die regelmatig een rondje gaan hardlopen. Beginnen met hardlopen is niet moeilijk maar er komt nogal wat bij kijken als je de smaak te pakken krijgt. Zo komen er vragen over welke schoenen of kleding aan te raden zijn en welk hardloopschema gevolgd moet worden. In grote lijnen zal dit artikel de beginnende hardloper op weg kunnen helpen. Wanneer je graag kennis wilt maken met andere hardlopers dan raden wij aan het hardloopforum te bezoeken.

Hardloopschoenen

beginnen met hardlopen hardloopschoenen
Diversiteit aan hardloopschoenen

Waarschijnlijk zijn de hardloopschoenen het belangrijkste en eerste onderwerp waar je aan gaat denken als je wilt beginnen met hardlopen. Dit is ook logisch want een goede hardloopschoen zorgt ervoor dat elke ‘klap’ wordt opgevangen. Hardlopen kan veel vragen van gewrichten, pezen en spieren. Een nadeel is dat veel hardloopschoenen duur zijn. Prijzen van rond de €150 zijn tegenwoordig geen uitzondering meer. Toch zijn er vaak ook instapmodellen van de grotere sportmerken die al onder de €100 te koop zijn. Zelfs een B-merk kan voor een beginner een goede keuze zijn. Als het lopen toch niet bevalt dan staat er niet een duur paar hardloopschoenen te verstoffen in de kast.

In veel hardloopspeciaalzaken en sportwinkels kun je advies krijgen of zelfs een loopanalyse laten maken. Aan de hand van een loopanalyse kan er worden gekeken naar de landing en afwikkeling van de voeten. Hierop kan de (bijna) ideale schoen worden bepaald. Ga je eerst voor goedkope schoenen en bevalt het hardlopen dan zijn duurdere schoenen uiteindelijk het geld waard.

-vervolg onder advertentie-

Hardloopkleding

Een volgende stap is de kleding. Ook hierbij kan het aan te raden zijn om eerst te zien of je de smaak te pakken krijgt. Tegenwoordig is hardloopkleding niet perse duur. Zo is er veel keuze uit eigen merken van grote sportwinkels of zelfs van enkele supermarkten. Deze kleding doet vaak niet onder voor de bekendere merken.

Een aantal aandachtspunten zijn er voor sokken, broeken, shirts, jacks en ondergoed. Hardloopsokken zijn tegenwoordig zo goed als naadloos. Een sok zonder een vervelende naad zorgt ervoor dat de kans op blaren al afneemt. Bij broeken is de pasvorm belangrijk om bijvoorbeeld schuren tussen de benen te voorkomen. Voor shirts en jacks is het afvoeren van zweet erg comfortabel. Een shirt van katoen neemt zweet op, neemt toe in gewicht en kan met wind koud worden. Tegenwoordig zijn veel shirts van polyester en zijn ze ademend. Ondergoed is een aandachtspunt voor met name vrouwen, een goede sport bh is voor vrouwen aan te raden.

Hardloopschema

Beginnen met hardlopen heeft wat geduld nodig. Zeker voor wie geen sportief verleden heeft zal moeten wennen aan de inspanning. Hardloopschema’s zijn er niet alleen voor beginners, ook topatleten gebruiken schema’s! Een schema geeft houvast en werkt naar een doel toe. Een beginnende hardloper wil bijvoorbeeld na enkele maanden 5 kilometer of een half uur aan één stuk kunnen lopen. Met opbouwen zorg je ervoor dat blessures worden voorkomen en dat spieren en pezen steeds meer inspanning aan kunnen. Veel schema’s wisselen hardlopen met wandelen af dus laat het woord schema niet veel afschrikken. Heb je een hardloopschema en zijn er nog vragen over? Leg het andere lopers voor op het hardloopforum en maak gebruik van andermans kennis en ervaring.

Nu beginnen met hardlopen?

Bijna want er zijn nog wel wat puntjes om rekening mee te houden. Probeer bijvoorbeeld vaste dagen te gebruiken om te trainen. Je kunt er rekening mee houden met je dagelijkse planning. Het blijkt nog vaak zo te zijn dat wie in de ochtend gaat trainen hier beter aan vast kan houden. Iets anders zal niet snel de planning overhoop halen en vermoeidheid aan het einde van de dag kan soms een rem zijn. Gek genoeg zul je merken dat na een werkdag het hardlopen juist ontspannend werkt.

Denk ook aan kleine dingen zoals waar je gaat lopen met vooral aandacht voor veiligheid. Ga je op pad in het donker denk er dan ook aan dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Een hesje of lampje kost een paar euro maar kan een pijnlijke botsing voorkomen. Het kan ook handig zijn om het ‘thuisfront’ te laten weten waar je gaat lopen.

Bezoek het hardloopforum >>>