Compressiekousen voor hardlopen, wat zijn de voordelen?

compressiekousen voor hardlopen

De laatste jaren maken compressiekousen voor hardlopen een ware opkomst door. De eerste lopers werden vreemd aangekeken maar inmiddels zijn veel lopers overtuigd van het gebruik van de compressiekousen voor hardlopen. De keuze is inmiddels ook erg divers, van simpel wit of zwart tot felle kleuren en sterk uiteenlopende prijzen. In dit artikel proberen wij het nut en de functie uit te leggen en misschien raak jij ook overtuigd.

Voordelen van compressiekousen voor hardlopen

Compressiekousen zijn niet alleen zinvol voor hardlopen maar ook andere sporten of bijvoorbeeld voor dagelijks gebruik. Oorspronkelijk zijn compressiekousen niet ontwikkeld voor sporters maar voor mensen met klachten aan met name hun onderbenen. Deze klachten kunnen onder andere een slechte doorbloeding of bijvoorbeeld vocht vasthouden zijn. Bij klachten als spataderen kunnen ook compressiekousen worden gebruikt. De link met sporten is niet ver gezocht omdat de positieve effecten ook hier overtuigend zijn. Een aantal voordelen van compressiekousen voor hardlopen op een rij:

  • De kans op blessures wordt beperkt
  • Een betere doorbloeding van het onderbeen
  • Dankzij deze betere doorbloeding zijn er minder klachten aan enkels, achillespezen en kuiten
  • Schokken op de spieren in het onderbeen worden beperkt
  • Sommige lopers vinden het ‘trendy’ uitzien

-vervolg onder advertentie-

Verband tussen de voordelen

Een aantal van bovenstaande voordelen hebben natuurlijk een sterk verband met elkaar. Immers is de doorbloeding van het onderbeen soms matig en hierdoor kunnen bijvoorbeeld afvalstoffen ophopen. Zo’n afvalstof is bijvoorbeeld melkzuur, ook wel merkbaar door het bekende verzuren van spieren. Door de doorbloeding en het afvoeren van afvalstoffen te verbeteren neemt de kans op bijvoorbeeld kramp af. Ook de kans op de bekende hardloopblessure ‘shin splints’ zou sterk afnemen bij het gebruik van compressiekousen voor hardlopen.

Een ander punt is dat bij elke landing de spieren in het onderbeen een ‘klap’ krijgen. Door dit op te vangen neemt de kans op blessures ook af. Naast fysieke gemakken willen hardlopers ook hip uitzien en dat kan in veel gevallen ook door de variatie in kleuren. Compressiekousen voor hardlopen worden vaak ook na een training of wedstrijd gedragen. Hierdoor worden na de inspanning ook nog afvalstoffen beter afgevoerd.

Groot aanbod

Het aanbod van compressiekousen voor hardlopen is erg groot. Er is bijna voor elke loper wat wils, zoals eerder gezegd in een ruim aantal kleuren en variatie van prijzen. Tegenwoordig zijn veel hardloop outfits fel van kleur en ook hier zijn bijpassende kousen te vinden. Een aantal bekende merken zijn: Herzog, Cep, IronMan, Sockwell en STOX. Onderstaande afbeeldingen geven een indruk van een aantal beschikbare kleuren en de prijzen.

Bij het kiezen van de kousen kunnen er per hardloper specifieke wensen zijn. Dit is natuurlijk niet alleen het uiterlijk maar ook de compressie van de kousen of de demping van het voetbed. Een voordeel van de wat bekendere merken is ook de afwerking en het materiaalgebruik van de kousen. Zo zijn ze vrijwel altijd naadloos wat de kans op wrijving of irritatie beperkt. Door gebruik van onder meer elasthaan, nylon, polyamide, en polyester zijn de kousen elastisch en houden ze nauwelijks vocht vast.

Deze kousen zijn o.a. bij Bol.com te koop (klik hier)

  • Gratis verzending vanaf 20 euro
  • 30 dagen bedenktijd en gratis retourneren

Bezoek het hardloopforum of deel informatie over deze kousen op het forum